Blog

Aanvraag Amsterdam Open Air 2019

AOA

Amsterdam: "Aanvraag omgevingsvergunning Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas

Stadsdeel Zuidoost - 27 februari 2019

Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas, 1108 AB: aanvraag omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening ten behoeve van het evenement "Amsterdam Open Air Festival 2019" op 1 en 2 juni 2019, datum ontvangst 21-02-2019;

Dossiernummer 4230197

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.

Indien u nog vragen heeft, neem dan telefonisch contact op met de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020.

Het evenementencircus kan weer beginnen. De aanvraag had begin december ontvangen moeten zijn, maar dat is pas op 21 februari 2019 gebeurd. Zo begint alles weer met een fout in de procedure. De vraag is wanneer de omgevingsvergunning verleend zal worden. Vlak vóór of ruim na begin van de opbouw, of mogelijk zelfs maanden na het festival? De kaarten waren al verkocht voordat er een aanvraag was ingediend. Er zijn nu nog enkel 'campsite weekenders te koop. Amsterdam Open Air verdient hier miljoenen aan, maar de vraag is hoeveel daarvan naar de Amerikaanse multinational en moederbedrijf LiveStyle zal vloeien.

Het maakt niet uit of de omgevingsvergunning verleend wordt door een groen college/bestuur of een rechts bestuur. The show must go on. Niets nieuws in het westen. Het gaat ook een groen bestuur om commercie en geld. Brood en spelen. En als daarvoor van bestemmingsplannen en ruimtelijke ordening afgeweken moet worden, dan doet men dat toch even, van welk partij je ook bent.

Het gaat bij festivals nog steeds om verdoving van de zintuigen, dat noemt men dan de leefervaring, de ervaring dat je leeft, want dat schijnt in de gewone maatschappij niet meer aanwezig te zijn. Het gaat om de beleving van de 5 ds in zeer hoge doses: decibels, dance, drank, drugs en een doppie. Vanzelfsprekend verpakt in een sausje van duurzaamheid, vrijheid en blijheid. Gehoorschade gegarandeerd. Vanaf 105 dB is het geluid vrijwel direct schadelijk! De tijd waarin je aan lawaai wordt blootgesteld is bepalend.

Natuur dient daarbij als decor. Maar de boodschap aan de jongeren is dat in deze neoliberale maatschappij natuur ondergeschikt is aan amusement. Daarmee word de generatie die too blessed to be depressed is, weer de laan uit gestuurd, de harde maatschappij in, met het gevoel dat ze toch een paar uur geleefd hebben. En niet vergeten: gras is heilig!

Bezoekers worden vriendelijk verzocht om hun rotzooi duurzaam te scheiden. Van de herbruikbare harde bekers die in 2018 werden gebruikt zijn de scherven nog ver na het festival in het park aangetroffen. Er wordt ontzettend veel energie gebruikt en de zware dieselvrachtwagens vervuilen het park gedurende weken. Een park zonder festivals is nog steeds het meest duurzaam. 

"Bezoekers betreden het festivalterrein op eigen risico. De organisatie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enigerlei schade, uit welke hoofde dan ook, welke direct of indirect het gevolg is van handelen of nalaten van organisatie, van personen in haar dienst, of van andere personen die door of vanwege haar te werk zijn gesteld, of van derden, tijdens of in verband met het verblijf op het festival, tenzij de schade het gevolg is van opzet of grove schuld.
Bezoekers worden geadviseerd oordoppen te dragen.
Het is niet toegestaan buiten de daartoe bestemde toiletten te urineren.”

Maar zelfs de medewerkers van Amsterdam Open Air of standhouders houden zich niet aan de voorwaarden. Het zware vrachtverkeer zorgt nog steeds voor sterke verdichting van de bodem en de 20.000 bezoekers per dag belasten het terrein verder. De gemeente heeft een onderzoek aangekondigd naar bodem en ecologie, maar dat kan nog jaren duren en de vraag is of dat ernstig zal gebeuren. Intussen gaat men stug door met het verlenen van omgevingsvergunningen en nog steeds heeft het stadsdeel het niet voor mekaar gekregen om de procedures volgens de regels te doen verlopen.

Jammer genoeg is er nog geen definitieve uitspraak van de Raad van State over de legaliteit van de omgevingsvergunningen. Duidelijk is intussen wel dat ook de gemeente ervan uitgaat dat de bodem verdicht raakt en dat dit dus schade veroorzaakt aan de bodem, het bodemleven en de waterhuishouding in dit natuurgebied. Men wacht waarschijnlijk op een crisissituatie waarbij het hele terrein onder water staat om in te grijpen en dan uit te roepen ‘dit hadden we nooit kunnen voorzien!’.

Amusement gaat ook voor een ‘groene’ coalitie vóór behoud van natuur en biodiversiteit. Dus denk goed na op welke partij u straks gaat stemmen voor de provinciale verkiezingen. De enige partij die een degelijk groen beleid voert is de PvdD, de Partij voor de Dieren. Deze partij heeft niet alleen een fatsoenlijk beleid voor onze natuur, maar ook voor onze maatschappij. Wij mogen onze eigen habitat niet vernielen omdat festivalbezoekers even op vijf punten willen scoren, de 5 d’s.

Hamsterdam Hopen Hair, de idylle voor de millennials – too blessed to be depressed – die ingewijd worden in de blessings van de neoliberale maatschappij, verdoving en consumptie, die garandeert dat natuur ondergeschikt is aan het amusement van de neoliberale mutant. Enkel op festivals voelt de millennial dat hij leeft.

Wat zo’n festival betekent voor de vogels, daar denken het college, de bezoekers en Amsterdam Open Air niet over na. Dat die vogels ook helpen om de eikenprocessierupsenplaag te bestrijden die elk jaar in het Gaasperpark huishoudt, is geen argument voor het bestuur om die vogels te beschermen. Toch blijft het Gaasperpark een natuurgebied dat is bedoeld voor bescherming van natuur en biodiversiteit. Maar zoals gezegd, het geld regeert, ook voor een ‘groen’ college.

Heerlijk weer

Het was heerlijk weer vandaag voor een wandeling rond de Gaasperplas. De eerste drukke dag van het jaar in het park. Er was ook toezicht. Het verbaast mij en veel andere mensen dat de toezichtwagens van Recreatie Noord-Holland NV voortdurend over de smalle wandelpaden rijden. Moet er misschien daarvoor een breed ‘rondje Gaasperplas’ aangelegd worden? Toezicht kan ook met de fiets. Maar hun auto’s komen nog steeds uit Ouder-Amstel. Zo blijft toezicht een dure aangelegenheid. Hoe meer reuring hoe meer kosten voor toezicht.
De betonnen blokken liggen nog steeds voor de eerste weide van het park, en het gras wil daar nog steeds niet echt opschieten. Hopeloos verdichte grond dus. De ‘festivalweiden’ zien er wel groen uit maar er zit geen leven meer in; de mollen krijgen het niet voor mekaar om daar hun gangen te graven. Die zitten op een kluitje bij mekaar in een stuk park dat nog niet verdicht is. Als dat ook gebruikt zou worden voor festivals dan zou er een reddingsactie opgezet moeten worden om de mollen eruit te halen en elders een plek te geven. Vreemd genoeg ziet de postmoderne stadsmens molshopen als een verstoring van het park, terwijl het juist een teken is van een gezond bodemleven. De neoliberale mutant ziet liever een betonnen zwemstoep. In het water zaten een paar kuifeenden. Aan de oostkant van de plas is er een mooie faunapassage aangebracht. Het voordeel daarvan is dat de fauna zich tijdens festival Guilty Pleasure vanuit de ecologische verbindingszone voor het kabaal uit de voeten kan maken. Het is een fraaie ontsnappingsroute. De fauna die nog aanwezig is in de ecologische zoom kan zo het NatuurNetwerk Nederland verlaten.

screenshot 502
screenshot 506
screenshot 505
screenshot 503
screenshot 504
screenshot 500
screenshot 501

The joy of nature

The Joy of Nature - Tentoonstelling Hockney - Van Gogh

Voorlopige balans participatietraject Gaasperplas

Afgelopen maandag mocht ik na de bijeenkomst over de gebiedsplannen die eerder zowat in heel Zuidoost nogal chaotisch de mist in gingen, en in borreltijd in een apart zaaltje, een presentatie geven in buurthuis Holendrecht over de plannen voorgesteld en opgehaald in het participatietraject Gaasperplas. Het gaat wat de omgeving van de Gaasperplas betreft om zeer ingrijpende veranderingen, niet alleen voor het Gaasperpark maar ook voor de zuidoever. De meedenkgroep heeft vooral voorstellen gedaan voor herinrichting, maar dan zonder rekening te houden met het bestemmingsplan of met bestaande wet- en regelgeving. De klankbordgroep moest het participatietraject beoordelen en heeft geconstateerd dat er van begin af aan in de opzet een weeffout zat: alles kon zonder rekening te houden met de beperkingen die gelden voor het NNN. De bedoeling was duidelijk om de bewoners de indruk te geven dat ook alles kon en mogelijk was. Dat lijkt mij een vorm van onbehoorlijk bestuur en het opdringen van oude plannen van vorige besturen en GGA.

Voor diegenen die er niet bij waren, dit is de link naar het pdf-bestand van de presentatie. Zie ook de vorige blogpost. 

clips 5017

Een levendig park

Een levendig park. Kent u die uitdrukking?

Amsterdam: "Het college van B&W en de commissie Wonen en Bouwen heeft de motie 974 over groengeldaanvraag Gaasperpark in december 2018 afgehandeld.

Levendig park
Gaasperplas moet een levendig park worden met ruimte voor sport en bewegen en het park. Ook moet het park toegankelijker worden voor gehandicapten. In de motie werd gevraagd om een gedegen participatieproces.

Vervolg
in 2018 is met de meedenkgroep en andere stakeholders een structuurschets voor de Gaasperplas gemaakt. Deze structuurschets wordt de komende periode getoetst aan allerlei beleidskaders van de gemeente en de provincie. Daarna vragen we bewoners en andere stakeholders of het ontwerp voldoet aan hun wensen. Eind 2019 leggen we de – eventueel aangepaste - structuurschets voor aan het dagelijks bestuur van Zuidoost, GroenGebied Amstelland, B&W en de gemeenteraad.

Wat is een levendig park? De ambtenarij verstaat daaronder reuring, meer mensen, meer evenementen, meer commercie. Het komt bij ambtenaren en besturen meestal niet op om daar ook het wilde leven, fauna en flora onder te rekenen. Parken en natuurgebieden zijn nu eenmaal de uitverkoren plek voor natuurlijk leven waar dat ongestoord zou moeten kunnen groeien en bloeien. Maar fauna en flora behoren niet eens tot de stakeholders’ in het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas.

Gelukkig heeft de mens het vermogen meegekregen om na te denken over zijn eigen handelen. Steeds duidelijker wordt dat onze activiteiten die hoofdzakelijk gericht zijn op consumptie en amusement zeer schadelijke gevolgen hebben. Het gaat niet goed met wat nog overblijft aan natuur en biodiversiteit en dat is ook een bedreiging voor onze eigen habitat, voor ons eigen bestaan. De Verenigde Naties hebben een studie gepubliceerd over de bedreiging van onze voedselvoorziening door verlies van biodiversiteit.

clips 5014

TheGuardian: "World's food supply under 'severe threat' from loss of biodiversity

Plants, insects and organisms crucial to food production in steep decline, says UN.

The world’s capacity to produce food is being undermined by humanity’s failure to protect biodiversity, according to the first UN study of the plants, animals and micro-organisms that help to put meals on our plates.

The stark warning was issued by the Food and Agriculture Organisation after scientists found evidence the natural support systems that underpin the human diet are deteriorating around the world as farms, cities and factories gobble up land and pump out chemicals.

It found 63% of plants, 11% of birds, and 5% of fish and fungi were in decline. Pollinators, which provide essential services to three-quarters of the world’s crops, are under threat. As well as the well-documented decline of bees and other insects, the report noted that 17% of vertebrate pollinators, such as bats and birds, were threatened with extinction.

“Around the world, the library of life that has evolved over billions of years – our biodiversity – is being destroyed, poisoned, polluted, invaded, fragmented, plundered, drained and burned at a rate not seen in human history,” Ireland’s president, Michael Higgins, said at a biodiversity conference in Dublin on Thursday. “If we were coal miners we’d be up to our waists in dead canaries.””

De artikelen van The Guardian zijn gratis te lezen (betalen mag ook). Het is een kwaliteitskrant en de moeite waard om je (gratis) op te abonneren met een rss-feed.

clips 5015

  The State of the World’s

Biodiversity for Food and Agriculture

Klik op bovenstaande kop voor een samenvatting
en op deze link voor het rapport.

Het is aan ons om onze eigen toekomst richting te geven. Laten we beginnen in onze eigen omgeving en de natuur en biodiversiteit hier in onze eigen woonomgeving beschermen. In ons eigen belang. Die wordt bedreigd in het NNN rond de Gaasperplas, en ook in de Amstelscheg, rond de Ouderkerkerplas.

clips 5016

De Amstelscheg

BeschermersAmstelland: "Politiek Debat op 27 februari 2019 over de toekomst van Amstelland

Amstelland: Groene Long of Klaplong

Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezing van Noord-Holland en de verkiezing van het Waterschapsbestuur gaan lijsttrekkers, wethouders van Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in debat over de toekomst van Amstelland, de Groene Long van Amsterdam. Blijft Amstelland een open landschap met boeren en weidevogels of slibt het dicht? Hoe zien zij de toekomst van Amstelland, waar willen zij voor gaan en waar kunnen we hen na de verkiezingen op aanspreken? 

Datum: Woensdag 27 februari 2019
Aanvang: 20.00 uur, eindtijd 22.00 uur
Locatie: Mathilde Paviljoen, Amsteldijk 198, 1079 LK Amsterdam
Toegang: Gratis voor alle belangstellenden
Organisator: Stichting Beschermers Amstelland samen met 15 organisaties*)

*) Vogelbescherming Nederland, Landschap Noord-Holland, IVN Amstelveen, IVN Amsterdam, WBE Amstelland, Amstelgoed, ANV De Amstel, Duurzaam Agrarisch Natuurbeheer, AmstelNatuurZuivel, NHZ Agrarisch Collectief, Tuinpark Amstelglorie, Vereniging Amsteloever, Stichting Arcadisch Wester-Amstel, Jonge Agrariërs Amstelland, M.L.Kingpark, KNNV.

Beleef de lente

Vogels zijn in de weer met het maken van een nest. Sommige vogels boffen met een nestkast. De webcams van Vogelbescherming zijn ook weer actief. Hieronder een clip uit een video met een slapende bosuil.

bosuil

Beleef de lente met de webcams

Vogelbescherming: "7 redenen waarom wij vogels nodig hebben

Vogels zijn essentieel voor onze overleving. Zonder vogels komen onze gezondheid, economie en voedselproductie in gevaar.

clips 5010

1. Vogels en insecten in evenwicht
2. Vogels bestuiven planten
3. Vogels verspreiden zaden
4. Vogels zijn de schoonmaakploeg van de natuur
5. Vogels houden koraalriffen in leven
6. Vogels inspireren de wetenschap
7. Vogels zijn goed voor de gezondheid

Ten slotte: vogels zijn goed voor de gezondheid. Het horen of zien van vogels in tuin of natuur helpt herstellen na stress en ziekte. Vogels geven ons een extra zetje om naar buiten gaan voor wat zon in het gezicht of een korte wandeling. Ook goed voor de ogen, die wegkijken van het beeldscherm en daardoor ontspannen. Maar wat vooral gelukkig stemt: de ontroerende mooiheid van de natuur en het besef daarbij te horen. Onderdeel te zijn van alles wat leeft op aarde.”

Kneuterdijk 22

kneuterdijk 22

Op bovenstaande foto ziet u de gebouwen van de Raad van State. Links een stukje van het voormalige Paleis (wit), middenin het zittingsgebouw, en rechts het voormalige huis van Johan van Oldenbarnevelt. Deze gebouwen hebben een eeuwenoude geschiedenis die voor de ontwikkeling van Nederland van groot belang was. Gaande naar de Raad van State kies ik meestal de route via het Lange Voorhout. De naam Kneuterdijk verwijst naar een vogeltje, de kneu. Niet onsympathiek. De aantallen van de kneu zijn in Nederland de laatste vijftig jaar sterk achteruitgegaan, met meer dan de helft. Daarom staat de kneu op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels.

NieuweOogst: "De toekomst van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) stond donderdag op het spel bij een zitting van de Raad van State. Ruim honderd belangstellenden, een volle zaal, woonden deze week de zitting in Den Haag bij.”

De Raad van State heeft een bijzonder grote rol voor de natuurbescherming in Nederland. Daar worden besluiten van overheden getoetst aan de rechtspraak, want besturen, overheidsinstanties, de politiek willen wel eens besluiten nemen die niet democratisch en juridisch onderbouwd zijn. De Raad van State dient daarbij als waakhond.

Het was donderdag dus zeer druk hier. Zozeer zelfs dat de koffiemachine het had laten afweten. Ook de zaak van de Stichting Natuurbescherming ZO tegen het college inzake Reggae Lake 2016 werd afgelopen donderdag behandeld. Van de kant van de festivalorganisatie en de vertegenwoordiger van Groengebied Amstelland was het een en al simplistisch positivisme: ‘alles was op zijn opperbest in de beste van alle mogelijke werelden’, men was op de hoogte van alle voorwaarden en die werden ook nageleefd. Niet dus, zoals ook in een evaluatie van het stadsdeel stond die na het evenement is opgesteld. Er waren overtredingen en wat erger was de vergunning werd pas maanden na het festival verleend, wat in strijd is met de Awb, de Algemene wet bestuursrecht, dé wet waar de Raad van State zich vooral mee bemoeit.

Het wordt voor de democratische rechtsstaat problematisch als de belangen van bedrijven zoals festivalorganisaties voorrang krijgen en de belangen van omwonenden en zelfs de beschermde status van een natuurgebied genegeerd worden. Het wordt alleen maar erger als daarvoor ook wetten en verordeningen overtreden worden. Dan komt ook de integriteit en de geloofwaardigheid van besturen en de politiek in het geding en in het gedrang. Dan kan sprake zijn van belangenverstrengeling. Het is de eerste en belangrijkste taak van een gemeente om de belangen te behartigen van de inwoners, en daar valt ook een gezonde en groene woonomgeving onder.
Als ook linkse en groene partijen zich lenen voor verdere commercialisering en privatisering van natuurgebieden dan verlaten zij daarmee hun eigen principes, hun eigen normen en waarden. Met andere woorden, een kwestie als deze is ook een lakmoesproef voor het vertrouwen dat politieke partijen verdienen in deze maatschappij. Deugen zij, of is het toch één pot nat?

De vertegenwoordiger van GGA was eigenlijk een werknemer van Recreatie Noord-Holland NV. Hij had zelfs geen machtiging van GGA meegebracht. Zoals we intussen weten gedraagt Recreatie Noord-Holland NV zich als een ondemocratisch bedrijf dat de omgeving van de Gaasperplas als deel van het NatuurNetwerk Nederland in Amsterdam Zuidoost beheert als een evenemententerrein, niet als een natuurgebied. De jurist van het stadsdeel die het college vertegenwoordigt moest weer herhaaldelijk aangemaand worden door de voorzitter om zichzelf niet te herhalen. Hij kwam een beetje over als een opwindpoppetje; sleutel even opdraaien en daar gaat ie. Hij kent het verschil niet tussen een stichting en een vereniging; en beweerde dat er op mijn weblog geen mogelijkheid is om een reactie in te sturen (kijk maar in de rechterkolom), alsof dat een doorslaggevend argument zou zijn. En voor de zoveelste keer in een rechtszaak bestond hij het om de status van het NNN, NatuurNetwerk Nederland, voor het hele gebied te betwijfelen. Het ergste is nog dat hij out of the blue met een nieuw argument aan kwam draven, namelijk … en gaat u hier nu toch even voor zitten … dat de Stichting niet ontvankelijk zou zijn. De voorzitter heeft hem nog gevraagd of hij zijn eis tot onontvankelijkverklaring wilde intrekken, maar hij was onvermurwbaar. Mijn buurvrouw was als natuurlijk persoon inzake het bezwaar voor het festival in 2018 wel ontvankelijk verklaard door het college, en tijdens alle voorgaande rechtszaken is de Stichting telkens (door het college) als ontvankelijk beschouwd; ikzelf ook als natuurlijk persoon, wat de jurist van Zuidoost voorheen ook voortdurend betwistte en wat door alle rechtbanken intussen ongegrond is verklaard. Waar is die man mee bezig? Een persoonlijke vendetta?

Dus de jurist die het college vertegenwoordigt moet zich wel erg in het nauw gevoeld hebben, en al te zeer begaan met enkel de belangen van festivalorganisatoren, om zijn toevlucht te nemen tot dit soort lage praktijken. Of het zit zo dat het college niet blij is met stichtingen die zich inzetten voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit en daarom bewust alle mogelijke trucs uit de kast wil halen. Dat zou mijns inziens een zeer donkere schaduw werpen op de nieuwe ‘groene en democratische’ coalitie, zowel (en vooral) in Zuidoost als in de gemeente Amsterdam. Door deze gang van zaken is mijn Stichting weer verplicht om in beroep te gaan tegen het besluit van het college om de stichting onontvankelijk te verklaren inzake Reggae Lake 2018. Zo doet het college mee aan het zinloos overbelasten van de rechtspraak. Zoals ik al liet doorschemeren, een groene en democratische coalitie doet zoiets niet.

De uitspraak komt binnen zes weken. U kunt intussen nog even wat geschiedenis lezen, over het gebouw en het leven van Johan van Oldenbarnevelt, die als advocaat van Holland, een zeer grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Nederland. De raadspensionaris woonde er van 1611 tot aan zijn dramatische terechtstelling in 1619.

Afname insecten desastreus voor natuur

screenshot 85

Vlinderstichting: "Afname insecten desastreus voor natuur

Wetenschappers concluderen in een nieuwe analyse opnieuw dat het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd met 40 procent zal afnemen. Uit de analyse blijkt dat insectensoorten acht keer zo snel uitsterven als zoogdieren, vogels en reptielen.
In totaal daalt het aantal insectensoorten jaarlijks met ongeveer 2,5 procent.

De publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation is het eerste wereldwijde onderzoek op dit gebied en analyseert 73 eerdere studies uit verschillende landen. In totaal daalt het aantal insectensoorten jaarlijks met ongeveer 2,5 procent. Vlinders, kevers en vliesvleugeligen, zoals mieren, hommels, wespen en bijen, behoren tot de meest bedreigde soorten.

Bestuivers
Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Het zijn de bestuivers van bloemen en vormen de voornaamste voedselbron van vogels en van veel zoogdieren. Als daar een groot deel van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op de natuur en uiteindelijk ook op onszelf. 

Afname vlinders
Al in 2013 publiceerde De Vlinderstichting dat de graslandvlinders met 50% afnamen in Europa. De afgelopen vijftig jaar zijn er al twintig vlindersoorten uitgestorven. En nog eens tien vlindersoorten staan op het punt uit ons land te verdwijnen. Lees wat De Vlinderstichting doet om de achteruitgang te stoppen.

Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers:
"The main drivers of species declines appear to be in order of importance: i) habitat loss and conversion to intensive agriculture and urbanisation; ii) pollution, mainly that by synthetic pesticides and fertilisers; iii) biological factors, including pathogens and introduced species; and iv) climate change.

Verlies van habitat is de grootste oorzaak van de afname. En daar doen stadsdeel Zuidoost en GGA driftig aan mee. Het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas wordt stelselmatig afgewaardeerd tot festival- en barbecue-afwerkplek. In het participatietraject Gaasperplas werden omwonenden zelfs aangespoord om vooral veel commerciële plannen te ontwikkelen voor dit natuurgebied. Is het dan een wonder dat het slecht gaat met de insecten en de natuur in Nederland? De aftakeling van het NNN gebeurt op zon grote schaal dat Nederland bezig is met de feitelijke afbraak van natuur en biodiversiteit.

herinrichting

Alle rode vlekken op bovenstaande kaart van de herinrichting van het NNN rond de Gaasperplas staan voor vernieling van natuur en biodiversiteit. De bomen die in de plannen van het stadsdeel en GGA met lage bosbouwkundige waarde zijn bestempeld, de wilg, berk, populier en els, zijn waardbomen met de hoogste biodiversiteit onder de inlandse bomen; zij herbergen het grootste aantal insecten. De wilg is habitat voor zelfs 450 soorten insecten.
GGA meent waarschijnlijk dat bomen met een lage bosbouwkundige waarde ook zonder al te veel ambtelijke problemen later gekapt mogen worden. Men houdt de Wezenlijke Kenmerken en Waarden van het natuurgebied het liefst zo laag mogelijk om steeds meer evenementen mogelijk te maken en de beschikbare ruimte steeds verder uit te kunnen breiden en te exploiteren.

clips 4993

Trouw: "Deltaplan

In een brief aan de Tweede Kamer reageert Schouten op een grootscheeps plan voor het herstel van de soortenrijkdom in heel Nederland, dat eind vorig jaar verscheen. Dit Deltaplan Biodiversiteitsherstel is opgesteld door wetenschappers en negentien maatschappelijke organisaties van supermarkten, banken én boeren. Politici en ambtenaren zijn buiten het overleg gehouden.

Met het deltaplan willen de initiatiefnemers in de komende jaren de soortenrijkdom in de natuur, in de landbouw en in de bebouwde omgeving ingrijpend verbeteren. Daarvoor worden er allerlei programma’s opgezet, onder meer wordt ook veel aandacht gegeven aan voorlichting over het verlies aan soorten planten en dieren."

Overkapping A9 in beeld

Hieronder wat uitleg en visualisering van hoe de overkapping van de A9 er straks uit gaat zien. Er zal gebouwd worden langs de Gaasperdammerweg. Waar is nog niet duidelijk.
Bekijk de interactieve kaart van de Gaasperdammerweg waarop u de gele bolletjes aan kunt klikken voor een frisse kijk op nu en straks. Er staan ook twee filmpjes op.

clips 4987
clips 4988
clips 4989

Waar blijft het NatuurNetwerk Nederland?

clips 4986

Zo te zien gaat er alleen maar natuur vanaf. Amsterdam bijvoorbeeld schijnt het financieel niet te redden zonder de meer dan 300 festivals per jaar in de stad, de parken en natuurgebieden. En dat voor een ‘groene en democratische coalitie’! De Brezjnev-jaren van Nederland, aftakeling alom, de bomen worden gekapt alsof het weer oorlog is. Zo kan het niet langer. Want in plaats van dat het NNN uitgebreid wordt, verliest het terrein. In elk geval in Amsterdam waar van de hele omgeving van de Gaasperplas een evenemententerrein gemaakt wordt, door nota bene een ‘links’ bestuur van PvdA, GL en SP.

Trouw: "Om natuur te laten werken, is een geavanceerde infrastructuur nodig, vergelijkbaar met ons wegennetwerk. Daarom moet natuur een nationaal project zijn, gebaseerd op één visie, ondersteund door beleid en financiering.

Natuurpact

Dat nationale project bestaat en heet Natuurnetwerk Nederland. Hoewel de oorspronkelijke ambitie uit de jaren negentig in aantallen hectares en verbindingszones danig is versoberd, bestaat het project nog steeds. In 2013 sloten provincies het Natuurpact, waarin ons werd beloofd om vóór 2027 samen 80.000 hectare nieuwe natuur aan te leggen. Fantastisch nieuws voor de natuur, de biodiversiteit en voor wie ervan houdt om in de natuur te recreëren.

Anno 2019 zit er niet veel schot meer in dit nationale project. Waar sommige provincies een onverminderd hoog ambitieniveau aan de dag leggen en andere in ieder geval de nodige inspanningen leveren om nieuwe natuurgronden aan te schaffen, doen enkele provincies weinig tot niets meer aan natuurontwikkeling. Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid in 2011 stagneert de aanschaf en inrichting van hectares voor natuur, ondanks het Natuurpact.

Gemiste kans

Dit moeten we niet willen. Het is ook een gemiste kans. Zo is natuur de grootste natuurlijke CO2-opslag die we hebben en daarom van onmisbare betekenis als we tot een emissieloze samenleving willen komen.

Natuurgebieden dienen bovendien als buffer in de omgang met toenemende weersextremen; bijvoorbeeld door overtollig water op te slaan in tijden van neerslagoverschotten en dit water weer vrij te geven in periodes van extreme droogte. Natuur vervult een hoofdrol in de omslag naar meer duurzame landbouw. En natuur is een populaire bestemming voor recreatie en toerisme. De 8,2 miljoen Nederlanders die geregeld voor hun plezier fietsen en de 10,5 miljoen Nederlanders die wandelen voor hun plezier, doen dat het liefst in een mooi natuurlandschap.

Ons land bestaat op dit moment voor slechts 13 procent uit beschermde natuur. Ook voor het klimaat, onze veiligheid en ons plezier kan de realisatie van meer en robuustere natuur dus niet snel genoeg komen.

Voor de minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit ligt daar een grote kans om het verschil te maken. Het natuurbeleid is gedecentraliseerd naar provincies, maar de minister is nog steeds verantwoordelijk. Zij moet zorgen dat het natuurbeleid wordt uitgevoerd en er voldoende mensen en geld beschikbaar zijn om dat te kunnen doen.”

clips 4985

Schoon water

water

NatureToday: "De EU bracht ons de Kaderrichtlijn Water (KRW). Momenteel is men bezig met een fitnesscheck, waarbij gekeken wordt naar mogelijkheden om deze wetgeving te vereenvoudigen. Enkele lidstaten, waaronder Nederland, lijken de KRW-doelen te willen afzwakken. Dankzij deze richtlijn is de waterkwaliteit echter sterk verbeterd. Ook voor vissen is het van belang dat er niet aan de KRW getornd wordt. 

Kaderrichtlijn Water
De Kaderrichtlijn Water is Europese wetgeving die ervoor moet zorgen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater uiterlijk in 2027 op orde is. Onderdeel hiervan is ook het herstel van leefgebieden en het oplossen van knelpunten in migratieroutes voor vissen. Lidstaten moeten in stroomgebiedbeheerplannen aangeven welke doelen worden gesteld en hierin bijbehorende maatregelen beschrijven. Nederland is, net als bij de Vogel- en Habitatrichtlijn, één van de hekkensluiters in Europa als het gaat om het halen van de KRW-doelen. Mede onder invloed van de KRW is de waterkwaliteit in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Veel vissoorten hebben geprofiteerd van deze ontwikkeling.

Waterkwaliteit
Ondanks de verbetering van de ecologische waterkwaliteit, voldoen veel Nederlandse wateren nog niet aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water. Nederland staat zelfs van alle Europese landen het verst van de ten doel gestelde waterkwaliteit. Om de toegenomen verspreiding van vissoorten niet te laten stagneren, is het van groot belang dat de KRW-doelen niet afgezwakt worden. Dit kan er namelijk toe leiden dat de positieve trend voor zoetwatervissen weer teniet gedaan wordt. RAVON pleit dan ook voor het intact houden van de huidige Kaderrichtlijn Water. Ook u kunt een bijdrage leveren door via onderstaande link de petitie voor behoud van de Kaderrichtlijn Water te tekenen. Al meer dan 275.000 andere Europeanen gingen u voor!"

Ga hier naar de projectsite van #protectwater en teken de petitie.

N1-terrein niet voor festivals

Amsterdam: "N1-terrein in Westpoort wordt toch geen evenemententerrein

Het N1-terrein in het Westelijk Havengebied wordt toch niet verder ontwikkeld tot evenemententerrein. Wel mogen er dit jaar zes, in plaats van de standaard drie, evenementen met muziek plaatsvinden. Daarna krijgt het terrein mogelijk een andere bestemming.

In 2016 kwam het terrein aan de Wethouder Van Essenweg in beeld als tijdelijke locatie voor (middel)grote evenementen in de stad. Door de afgelegen ligging veroorzaken festivals daar minder overlast voor omwonenden. En de stadsparken en andere drukke evenementenlocaties in de stad konden zo worden ontlast.

Andere bestemming
Het college van B en W heeft nu besloten om toch niet extra te investeren om het terrein voor de komende jaren te kunnen inzetten als een volwaardige evenementenlocatie. Dat is het gevolg van de snelle groei van de stad. Er wordt zo veel - en zo veel sneller dan eerder was verwacht - gebouwd in de stad, dat het terrein toch op korte termijn nodig is. Bijvoorbeeld als locatie waar Amsterdamse bedrijven die plaats moeten maken voor woningbouw naartoe kunnen verhuizen. Investeringen in het terrein om evenementen beter te kunnen faciliteren zijn daarom niet rendabel.”

Aan de besprekingen met de gemeente en bewonersorganisaties over de (on)mogelijkheden op dit terrein heb ik namens de Stichting nog deelgenomen in de werkgroep Natuur en Milieu voor Geen N1.

Opening van het Jaar van het Park

Vanmiddag kreeg het Jaar van het Park zijn eerste evenement, in het Westerpark. Er was een select groepje parkvrienden aanwezig. En zelfs een hondje met een geel hesje. Het is winter, maar hier en daar kwamen toch al wat bloemen tevoorschijn. In het park zitten ook vosjes.

Het park heeft nog wel wat kale plekken die opgevuld kunnen worden met bomen en struiken. De stad heeft tenslotte meer groen en bomen nodig om de klimaatverandering op te vangen en ook de waterberging is van groot belang.

DSC00784
DSC00778
DSC00788
DSC00801
DSC00805
DSC00818
DSC00845
DSC00811
DSC00850
DSC00835
DSC00844
DSC00853
DSC00856

© Natuurbescherming ZO 2015