Blog
Online enquête Gaasperpark
Amsterdam: "Om te peilen wat gebruikers van het Gaasperplas vinden en wat ze voor de toekomst van het park wensen, houden we vanaf 21 februari t/m zondag 11 maart een online enquête onder gebruikers.”
Klik op de link.
Wordt het een afgetrapt evenemententerrein of wordt het een hernieuwde opbouw van de tuinen, perken en landschapjes van na de Floriade 1982?
Intussen is de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de kap van 28 bomen in het Gaasperpark al bekendgemaakt. Of dit allemaal bomen zijn die door de storm geveld zijn of beschadigd is zeer de vraag. Er zijn intussen al heel wat bomen gekapt, struiken gerooid en de uitdunning is nog steeds niet afgelopen. Welke bomen zijn er dan gekapt waarvoor geen omgevingsvergunning verleend was? Dus wie houdt GGA voor de gek?
Ik had een verzoek tot handhaving van het bestemmingsplan ingediend i.v.m. de zeer schadelijke (voor fauna en flora) uitdunning in het park. Die brief laat het bestuur rondslingeren van 16 december 2017 tot 3 januari 2018. Na acht weken had ik nog steeds geen besluit gezien. Daarom heb ik zo’n twee weken geleden een ingebrekestelling ingestuurd en persoonlijk op het stadsdeelkantoor bezorgd. Men beweert nu dat de termijn van acht weken nog niet afgelopen was toen ik mijn ingebrekestelling inleverde. Arithmétique hollandaise, Hollandse rekenkunde. Men laat mijn verzoek tot handhaving acht weken onbeantwoord en de ingebrekestelling die op 12 februari 2018 is afgeleverd nog tot 20 februari rondslingeren om dan (nogmaals veel te laat) - op 20 februari dus - te melden dat de beslistermijn verlengd wordt met acht weken. Zuidoost nergens anders!
Ook is er al een verkeersbesluit van het bestuur voor Amsterdam Open Air op 2 en 3 juni 2018.
Aanvraag evenementenvergunning Amsterdam Open Air 2018
Aanvraag omgevingsvergunning Amsterdam Open Air 2018
Dus, als u dat absurde gedoe met evenementen en vergunningen wil vermijden doe mee aan de enquête en geef aan dat u luidruchtige festivals niet meer in het Gaasperpark wil. De kaarten voor Amsterdam Open Air worden intussen al verkocht. Ik hoop dit jaar voor het laatst. De rechtszaak bij de Raad van State hierover komt hopelijk over een paar maanden, maar zal waarschijnlijk niet meer tijdig genoeg komen om het festival dit jaar tegen te houden. Het Gaasperpark is een natuurgebied, geen evenemententerrein!
Democratisch?
Het nieuwe evenementenbeleid is door wnd. burgemeester van Aartsen dictatoriaal opgelegd. De gemeenteraad mocht er niet over stemmen, maar wel moties indienen. De wnd. burgemeester had de erfenis van Van der Laan uit te voeren, zei hij. Maar van die erfenis is in feite niets terechtgekomen. De Uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid van 24 mei 2016 vastgesteld door het college van B&W met van der Laan als burgemeester zijn op geen enkel punt hard gemaakt. Van Aartsen heeft helemaal geen erfenis doorgegeven. Deze gang van zaken is zeker niet democratisch. Hadden wij in de gemeenteraad geen partij die eindelijk eens democratisch orde op zaken zou stellen? Het huidige kabinet met onze Ollongren van D66 als minbiza heeft al gemeld dat de gemeenschappelijke regelingen, waaronder de recreatieschappen, democratischer moeten. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar wat doet D66 in Amsterdam? Daar wordt de democratie hardhandig met voeten getreden door het ondemocratische beleid van schap Groengebied Amstelland zonder enige democratische bijsturing door te drukken en dus ook het evenementenbeleid ondemocratisch op te leggen. Mevr. Bosman (D66) zit niet alleen in de gemeenteraad maar ook in het bestuur van GGA voor wethouder Choho (D66). Mevr. Bosman maakt het bijzonder bont door de motie van GroenLinks om een rustpauze tussen evenementen in te stellen van zes tot acht weken (praktisch dus maar zes weken), een motie die was aangenomen door de gemeenteraad, nu weer ter discussie te stellen. D66 maakt zich daarmee tot koploper van ondergraving van onze democratie.
Telegraaf: "Maar GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens wijst erop dat elk festival met een hoog bezoekersaantal gevolgen heeft voor de parken. „We moeten de criteria die gelden gewoon toepassen. Als je net 15.000 man in het Westerpark hebt gehad, kun je niet zonder bodemmeting binnen een maand weer 15.000 mensen toelaten.”
Dat die festivals van groot belang zouden zijn is onzin. Er zijn er honderden in een dozijn, allemaal hetzelfde gedreun. Dat is op zijn minst voor de omwonenden helemaal niet leuk of gewenst. Er is genoeg ruimte in de grote zalen van Zuidoost om daar indien nodig elke week tienduizenden feestbeesten te ontvangen voor hun kennelijk broodnodige dosis geluidsoverlast.
AT5: “Andere partijen halen hard uit naar 'onbetrouwbaar' D66: 'Kei- en keihard genaaid'
Hoewel D66 na vier jaar besturen het ook in de peilingen voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen goed doet, zijn de oppositie- én coalitiepartijen 'uitzonderlijk' hard over de grootste partij van de stad.
Dat schrijft de Volkskrant. De krant blikt vandaag terug op de afgelopen vier jaar. Voor het eerst werd de PvdA niet de grootste in de stad en mocht een andere partij, D66 dus, het initiatief nemen voor een college. Als de krant andere partijen spreekt, laten die zich met 'ongekend harde taal' uit over D66.
De partijen spreken gefrustreerd over 'onbetrouwbaar gedrag' en 'weinig oog voor de stad en veel voor het politieke spel'. Zo wordt bijvoorbeeld aangestipt dat wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) een rapport achterhield voor de raad. 'Bij dat soort acties denk ik vaak dat ze bij D66 te veel naar House of Cards kijken', zegt Partij voor de Dieren-lijsttrekker Johnas van Lammeren over dat hoofdstuk.
Kei- en keihard genaaid
VVD-lijsttrekker Eric van der Burg zat samen met D66 in het college, maar noemt zijn coalitiepartner 'totaal onbetrouwbaar' over het niet nakomen van een afspraak in het coalitieakkoord. D66 stemde tegen de woonplannen van wethouder Laurens Ivens (SP) terwijl dit onderdeel was van afspraken binnen het college. Het was puur symbolisch, want D66 wist dat de plannen toch wel een meerderheid zouden halen.”
Amsterdam wordt een zeer luidruchtige en onleefbare stad, met name door de festivals die allemaal doorgaan, en ook het verkeer.
Parool: "De toegenomen drukte zorgt voor meer lawaai in de stad. Door meer verkeer en meer woningen stijgt het aantal Amsterdammers dat hiervan ernstige hinder ondervindt.
In 2016 werden de woningen van ruim 53.000 Amsterdammers blootgesteld aan ernstige geluidshinder. In 2011 waren dat er nog ruim 47.000.
Voor ruim 26.000 Amsterdammers was het lawaai in 2016 zelfs dusdanig dat het hen in hun slaap kon storen. Dat gold in 2011 voor een kleine 24.000 inwoners.
Dat blijkt uit een berekening van de geluidsbelasting in 2016. Eens in de vijf jaar moet de stad volgens Europese regels de herrie rond wegen, spoorwegen, industrie en luchthavens in kaart brengen. Burengerucht en bouwlawaai zijn daarbij niet meegenomen.
Rumoerige plekken
Voor een deel komt dat door meer verkeer. Een ander deel van de toename laat zich verklaren door nieuwe woningen binnen de stad.
Immers, door verdichting zijn er tussen 2011 en 2016 duizenden woningen bij gekomen op rumoerige plekken. Dus wonen meer Amsterdammers op plekken waar herrie de gevel teistert, want dat is waar de Europese rekenmethodiek van uitgaat.
Maatregelen zijn nodig, omdat lawaai door stress en verstoorde slaap grote gezondheidsschade kan veroorzaken, zoals hoge bloeddruk en hartklachten - zeker na langdurige blootstelling.”
RedDeAmsterdamseParken: “De festivalisering van de stad is een van de grootste irritaties van de bewoners, schrijft Mark van Dongen."
Pavlov-reflex
Toevallig zag ik dit filmpje en toen dacht ik meteen aan een Pavlov-reflex. Zo’n schat van een mormeltje doet dat niet uit zichzelf, alleen als die bas gaat bonken. Dat is ook wat festivalorganisatoren en de gemeente ons vertellen, zie daarvoor het rapport Geluid bij evenementen, namelijk dat bezoekers van festivals pas gaan dansen als het geluidsvolume 98 tot 100 dB(A) bedraagt, met lekker veel eindeloos herhaalde bassen. Anders doen ze het niet. Dus er is eerst een Pavlov-prikkel voor nodig om ze aan het dansen te krijgen. Vandaar de hoge geluidsnormen in het huidige evenementenbeleid. En dat schijnt ook bijzonder gewenst te zijn, want anders gaan ze maar met mekaar praten, en dat is sowieso niet gewenst toch, vindt kennelijk ook de gemeente.
Overigens, dit gaat ook heel goed samen met de vier andere elementen van de 5 d’s, decibels, dance, drank, drugs en een doppie. Er zit zoveel fun verscholen in absurditeit. Festivals voor honden, een idee voor een experimentele broedplaats? D66 gaat wel vaker lopen met ideeën van GL of de PvdD, maar dit idee krijgt wethouder Choho gratis van mij.
Onbehoorlijk bestuur
De praktijk van onbehoorlijk bestuur lijkt besmettelijk te zijn in Amsterdam. Gisteren was er weer een gevalletje in de gemeenteraad. De burgemeester heeft het nog even gehad over zijn erfenis van Van der Laan, draaide wat rond de pot, maar het geluids- en evenementenbeleid bleef een onaantastbare aangelegenheid van B&W volgens hem. Er werd dus niet gestemd, maar het beleid werd ter kennisname aangeboden. En zo geschiedde. Er konden wel moties ingediend worden, en mij is ondanks de belofte van de burgemeester nog onduidelijk of die ook werkelijk uitgevoerd zullen worden. Hij zou zijn best doen. Maar hoe lang is hij nog waarnemend burgemeester? Ik heb er weinig fiducie in, want in Amsterdam is handhaving niet de regel maar de uitzondering. Jorrit Nuijens constateerde dat de burgemeester verantwoordelijk blijft, samen met zijn college, dus verantwoordelijk voor dit onbehoorlijk bestuur. Daarmee is de toon gezet en is de gemeenteraad flink geschoffeerd en klaar voor een nieuw burgemeesterlijk dictatoriaal beleid. Mijn medeleven gaat naar alle raadsleden.
Dit niet of wel aangenomen beleid, hoe u het zien wil, zou uitgaan van de uitgangspunten die nog zijn ingebracht door van der Laan. Maar in feite is geen enkel uitgangspunt hard gemaakt en worden uitzonderingen toegestaan op alle uitgangspunten. Er werd gezegd dat er een algemeen stedelijk evenementenbeleid zou komen, maar ook dat werd weer behoorlijk onderuit gehaald door de mededeling dat er maatwerk geleverd zal worden, dus elk park zijn eigen uitzonderingen en locatieprofielen. Jammer genoeg was het standpunt van GroenLinks dat de locatieprofielen van kracht worden die waren aangenomen door de stadsdeelbesturen. Die profielen zijn in stadsdeel Zuidoost op geen enkele manier met inbreng en inspraak van de bewoners opgesteld.
Voorlopig blijven er luidruchtige evenementen met vuurwerk en CO2-kannonen in het Gaasperpark tijdens de broedtijd. Er zijn door GL, de PvdD en af en toe een andere partij wel een paar moties ingediend, maar de meest nodige en juiste zijn jammer genoeg niet aangenomen. Dat ligt hoofdzakelijk aan VVD, D66 en de PvdA. Ook de SP viel nogal tegen. Maar ja, die zit in de coalitie, en dat kost je een stuk van je ziel.
B&W blijven beweren dat het aantal evenementen nu niet meer mag toenemen. Maar mevr. Bosman van D66 had toch weer een motie om broedplaatsen te creëren voor experimentele beginnende festivalorganisatoren. Waar die precies moeten komen kon ze niet zeggen. Maar is er nu wel of niet bepaald dat er paal en perk gesteld wordt aan festivals? De wens van de gemeente om meer infrastructuur aan te brengen in parken staat nog steeds overeind. Dat betekent gewoon dat men festivals gaat faciliteren en dat er dus meer zullen komen, en grotere. Dit beleid ziet niet op grenzen aan de groei.
GGA is zoals u al gezien heeft nog steeds druk bezig met het voorbereiden van het Gaasperpark voor nog meer bezoekers en evenementen. Dus GGA stoort zich kennelijk niet aan de wensen van de gemeente. Het NNN wordt totaal genegeerd. Ook de provincie wordt geschoffeerd door dit beleid. Of is het zo dat het NNN in feite al is afgeschaft? Dat is in elk geval de wens van GGA en andere schappen want die hebben respectievelijk aan Amsterdam en aan de provincie laten weten dat ze niet uit de voeten kunnen met het huidige beleid en meer ruimte en bezoekers wensen om de verdiencapaciteit te verhogen.
Voor de bewoners van Amsterdam die in alle rust hun lente, zomer en herfst willen doorbrengen komt er geen verbetering door dit beleid. Hoe denkt u dat de festivalorganisatoren zullen reageren op de uitdunning die in het Gaasperpark aan de gang is? Met grote blijdschap. Dus al dat gepraat van B&W over een redelijk midden, en 'beide partijen moesten iets inleveren', is onzin. Er is helemaal geen sprake van een balans, zoals de PvdA beweerde. Aan geen enkel uitgangspunt van Van der Laan wordt strikt de hand gehouden, en aan geen van de wensen van de verenigde Amsterdamse bewonersverenigingen wordt tegemoet gekomen. De Amsterdammers zijn gepiepeld.
Mevr. Bosman (D66) stond voor de zoveelste keer te beweren dat er nergens in onze parken verdichting geconstateerd was. Zij kan daarmee de Trump van Amsterdam genoemd worden. Haar wethouder Choho (ook D66) liet doorschemeren dat er wel verdichting gemeten was, maar dat er geen verschil was tussen intensief en extensief begane parkdelen. GL antwoordde daarop dat er niet is gemeten door de gemeente op festivalplekken en dat alle deskundigen aangeven dat er meer onderzoek nodig was. Daar is B&W nog steeds zeer huiverig voor natuurlijk, want uit bodemonderzoeken gedaan op de oostoever van de Gaasperplas (GaasperPleasure) en in het Gaasperpark (Amsterdam Open Air) blijkt dat er zeer sterke verdichting is gemeten en dat op veel festivalplekken verdichtingswaarden gemeten werden van meer dan 3 tot meer dan 5 MPa. In een dergelijke bodem kunnen wortels niet overleven en sterft ook het bodemleven. Dit is dus een aantasting van de natuurwaarden van het park. Er zou geen verband zijn tussen verdichting en festivals beweerde Choho. Maar de gemeente heeft nagelaten om bodemonderzoeken te doen op festivalterreinen, en daarom kan Choho ook niet beweren dat er geen verband is. Er is bewust niet gezocht naar een verband, omdat men donders goed weet dat de uitoefening van zware belasting op een bodem leidt tot verdichting. Er zijn heel wat onderzoeken gedaan in opdracht van de overheid die een verontrustende verdichting gemeten hebben in landbouwgebieden en ook daar wordt verdichting gerelateerd aan zware belasting door tractoren e.d.
Zelfs de burgemeester kon het niet laten om mevr. Bosman duidelijk te maken dat zij zijn woorden heel erg naar haar toehaalde. Dat is inderdaad mevr. Bosman ten voeten uit. Zij is zeer selectief met haar feiten en overdrijft graag. Verdichting is een feit. Verder is het jammer genoeg de PvdA die toch een steek laten vallen heeft. Als de PvdA bij cruciale moties meegestemd had met GL en de PvdD dan was er iets te verbeteren geweest. Nu doet de PvdA - net als bij andere aangelegenheden als zorg - gewoon mee met de neoliberale waan van de dag. In Zuidoost, het enige stadsdeel waar de PvdA nog iets in de pap te brokkelen heeft, heeft de belangrijkste partij zich zelfs schuldig gemaakt aan onbehoorlijk bestuur. Vriendjespolitiek heerst nu alom in Amsterdam.
De enigen die hier baat bij hebben zijn de festivalorganisatoren die de winsten opstrijken. De verhuurprijzen van natuurgebieden die door GGA worden gevraagd zijn geheim maar het is duidelijk dat die niet volstaan om GGA zelf uit de rode cijfers te halen. Er moeten miljoenen door de gemeente Amsterdam en de provincie ingebracht worden en dat zal nog jarenlang zo blijven. Wij betalen intussen de kosten voor het groenbeheer dat hoofdzakelijk bestaat uit kappen en rooien, het aanleggen van infrastructuur en het herstellen van kapotgereden parken. Als GGA wil dat de ‘verdiencapaciteit’ van ons NNN vergroot wordt, dan worden onze natuurgebieden evenemententerreinen. Het is gewoon niet mogelijk om natuurgebieden te beheren of te onderhouden met de verhuuropbrengsten uit festivals, ook al worden er het hele jaar door evenementen georganiseerd. De winsten gaan tegenwoordig naar buitenlandse multinationals. De hele festivalindustrie is een verkapte privatisering van onze natuurgebieden. De opbrengsten voor de gemeenschap zijn nihil. Het NNN is nooit bedoeld als evenemententerrein.
D66 passeert de VVD uiterst rechts tegenwoordig. Als D66 het over duurzaamheid heeft, dan gaat het meestal toch om geld en infrastructuur voor evenementen. En dan maar lekker veel vuurwerk en CO2-kanonnen in onze parken. Choho wilde geen ‘generiek’ (de wethouder jongleert graag met onduidelijke woorden) verbod op vuurwerk tijdens de broedtijd in parken, en wel omdat de broedtijd veel te ruim zou zijn als je rekening houdt met meerdere soorten, van eind december tot september. Intussen zijn zowat al onze parken flink uitgedund en is de aanwezigheid van beschermde fauna miniem want die heeft daar geen rust meer door de luidruchtige festivals, dus Choho promoot hier gewoon het gebruik van vuurwerk en CO2-kanonnen. Helemaal niet duurzaam dus.
En dan is er nog dit:
SCOnline: "Neem de noodzaak voor regionaal bestuur weg’
Voor het uitvoeren van gemeenschappelijke taken werken gemeenten steeds meer samen in gemeenschappelijke regelingen. Maar de democratische controle op de besluiten die in dergelijke samenwerkingsverbanden worden genomen, laat te wensen over. Het kabinet wil daarom de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) aanpakken: die moet democratischer. De coalitie volgt daarmee een wens van D66.
Het is een teken van onmacht dat er zoveel gebruikgemaakt wordt van de gemeenschappelijk regelingen en dat het openbaar bestuur op een niveau tussen de direct gekozen gemeenten en provincies wordt geplaatst. Het zijn geen politieke gemeenschappen, maar er worden wel hele grote beslissingen genomen. Het regionaal bestuur moet weer worden teruggebracht tot het niveau van de voorzieningen, en gemeenten moeten op een niveau gebracht worden dat ze hun taken weer op eigen kracht aan kunnen. Sleutelen aan het democratiseren van regionaal bestuur is het paard achter de wagen spannen.”
Vreemd. D66 misbruikt de gemeenschappelijke regeling waar Choho zelf in het bestuur zit (middels zijn vertegenwoordiger mevr. Bosman), recreatieschap Groengebied Amstelland, om meer evenementen in het NNN te faciliteren. GGA is zeker geen democratisch bestuur. Klopt helemaal. Maar in Amsterdam zit D66 wel met beide handjes in de honingpot. Met andere woorden, D66 is een partij met veel praatjes die ze zelf vaak niet begrijpen of niet willen waarmaken. Choho vindt dat de broedtijd veel te ruim is, en dat is niet te harden volgens hem. D66 is een mean, ongeleid projectiel.
De burgemeester heeft de toezegging gedaan dat gedurende de komende twee jaar het festivalgeluid binnenshuis gemeten wordt om de spraakverstaanbaarheid binnen te garanderen. Maar over een paar maanden of jaar is er waarschijnlijk een nieuwe burgemeester. Toezeggingen zijn geen vaste regels of normen.
Er zijn gisteren 16 moties aangenomen, en 25 verworpen. Die u kunt allemaal vinden onder agendapunt 11.
Mijn dank voor al hun inspanningen tijdens deze raadsvergadering en vorige commissievergaderingen aan de raadsleden van GroenLinks (Jasper Groen en Jorrit Nuijens), van de Partij voor de Dieren (Johnas van Lammeren), van het CDA (dhr. D. Boomsma), en van de Partij van de Ouderen (mevr. Wil van Soest).
GGA is geen democratische organisatie (E. Gossink, ambtenaar Zuidoost)
Amsterdam is geen festivalterrein (woorden van dhr. Boomsma, CDA).
Geen dance events in het NNN (Jorrit Nuijens, GL).
Vernietiging natuurwaarden Gaasperpark
14 februari 2018: Groengebied Amstelland gaat nog steeds door met het vernietigen van de natuurwaarden van het Gaasperpark. Door het hele park heen zijn al heel wat landschapjes grondig aangepakt door het weghalen van zowat alle onderbegroeiing. Er zijn ook weer gezonde bomen gekapt.
Alle vlierbomen (met bloemen voor insecten en vlinders, en bessen voor vogels) en bosrank (schuil- en nestplaats) werden weggesloopt. In de heidetuin is een denneboom omgezaagd en is daarbij waarschijnlijk op de oude jeneverbes terecht gekomen; die is ook verwijderd.
Groenste politicus van het jaar
Choho heeft zijn idee gejat van Jasper Groen en Johnas van Lammeren.
Absurder kan Natuurmonumenten het niet maken. Wethouder Choho van Amsterdam is genomineerd als groenste politicus van het jaar! Hij is als bestuurder bij Recreatieschap Groengebied Amstelland rechtstreeks verantwoordelijk voor de aantasting van het NatuurNetwerk Nederland, waar hij het beleid van festivalisering van natuurgebieden nog verder ontwikkelt. Hij is ook verantwoordelijk voor Koers 2025, bouwen in groengebieden. De partij van Choho is dé partij die festivals op grote schaal aan het promoten is en ook woningbouw in groengebieden wenst.
Laat het niet gebeuren dat deze natuurvernietiger gekozen wordt als groenste polticus van 2017! Hij is een gevaar voor het NNN, voor fauna en flora en voor bewoners die rustig van parken en natuurgebieden willen genieten en geen luidruchtige evenementen wensen.
14 februari 2018 - vernietiging van natuurwaarden Gaasperpark
Stem daarom op een andere genomineerde. Dat Natuurmonumenten Choho op de lijst gezet heeft is een gotspe. Ik kom hier later nog op terug. Want dit roept bij mij de vraag op wat Natuurmonumenten momenteel bezielt.
U kunt tot en met 18 februari uw stem uitbrengen op één van de 6 kandidaten. Dus wees er snel bij.
U kunt ook uw protest tegen de nominatie van Choho kenbaar maken via deze mailadressen:
GGA verjaagt spechten
Zo beheert recreatieschap Groengebied Amstelland het NNN-gebied (NatuurNetwerk Nederland) rond de Gaasperplas. Kappen en rooien. Fauna verjagen en flora vernietigen. Spechten die een broedplaats willen uithakken krijgen geen kans.
(Kies voor bovenstaand fimpje de schermvullende versie - 1080p.)
Gisteravond was er een extra vergadering van de raadscommissie AZ (Algemene Zaken) van de gemeente Amsterdam, waarin de burgemeester meldde dat het voorstel voor een nieuw evenementenbeleid van de gemeente in zijn geheel te accepteren is. Moties zouden niet uitgevoerd worden. B&W gaan door met dit evenementenbeleid dat voor de omwonenden geen verbetering inhoudt, maar aan de festivalorganisatoren alle mogelijkheden geeft om door te gaan met de terreur van de bassen, ook in het NNN, het NatuurNetwerk Nederland. Democratie in Amsterdam? Als dat zou kunnen!
Verleden week was er een bijeenkomst in het Planetarium over de toekomst van het Gaasperpark en de zuidoever. Hoe hadden wij het gehad willen hebben? In feite is er maar één mogelijkheid, GGA stelt plannen op, het stadsdeelbestuur en GGA doen alsof wij mee mogen praten, maar intussen is GGA al druk bezig met het uitvoeren van de plannen. Op een van de vertoonde diabeelden was al een en ander te zien. GGA wil de entree van het park weghebben en vervangen door een verkeersweg zodat auto’s (en festivalverkeer) makkelijk toegang krijgen tot het park. Er zou een parkeerterrein komen vlakbij een restaurant dat gepland is bovenop het heuveltje, op het bastion. Of is dit een oud plan dat nu weer tevoorschijn gehaald wordt om uitgevoerd te worden? We weten het niet. Even verderop komen dan 'dagrecreatieve voorzieningen’; zo te zien komt daar het strandje. GGA is, zie bovenstaand filmpje, deze plek al aan het voorbereiden. Met andere woorden ons natuurgebied, het NNN, verdwijnt, en het park wordt een evenemententerrein. GGA is bezig het afwaarderen van de natuurwaarden. Een gotspe!!!
We krijgen van het stadsdeel bitter weinig informatie. Het schijnt dat Fiesta Macumba naar de Ouderkerkerplas zou verhuizen en dus niet in het Gaasperpark komt. Maar gisteren had men het in de raadscommissie nog steeds over drie grote festivals en in totaal negen evenementen rond de Gaasperplas.
Wat er dan nog van onze natuur overblijft is miniem. Ik schat dat zowat een derde van de biodiversiteit is vernietigd door deze ‘lichte uitdunning’, want het zijn vooral de oevers die van belang zijn en daar heeft een slachting plaatsgevonden. In elk geval verjaagt GGA nu al de spechten die dachten te kunnen beginnen met het maken van hun broedplaats. Spechten zijn beschermde vogels. Ook al worden de bomen daar niet gekapt, toch zullen deze niet lang overleven. Toppen veroorzaakt rot en de nieuwe takken breken makkelijk af waardoor ze een gevaar vormen. Toppen is de hedendaagse manier om even later zonder al te veel gedoe bomen te kunnen kappen. GGA moet zich diep schamen voor deze charade.
Protesteer tegen deze gang van zaken bij Recreatie Noord-Holland en Groengebied Amstelland. Ook bij de gemeenteraadsleden en de burgemeester.
Graaien in het groen
Het was al een tijd duidelijk dat minister Ollongren pretenties heeft om Thatcher te evenaren in destructieve politiek. Met Ollongren is een carrièrejager (door sommigen al bestempeld als politbitch die de VVD rechts voorbij wil steken) aan de macht gekomen die elke vorm van gezond verstand opzij schuift en de naïviteit van D66 tot in het absurde wil doordrijven door ook de groene stadsranden vol te bouwen. Ze denkt niet aan de noodzaak van groen voor lucht en milieu, voor waterberging en fauna en flora, nee, het groen mag enkel dienen als leuk decor voor de villa’s van de rijkere spitsburger, en voor veel en grote evenementen natuurlijk.
Ook D66 in Amsterdam wil het groen reserveren voor festivals en woningbouw. Dus u weet het, stem niet op D66 bij de komende verkiezingen. Olle wil dit overbevolkt land nog voller proppen. Bijvoorbeeld door het aantrekken van steeds meer buitenlandse studenten. Het is vreemd dat voor deze luxediertjes wel op grote schaal woningen gebouwd worden maar niet voor Amsterdamse jongeren die een sociale woning dringend nodig hebben.
Parool: "Bouwen in het groen aan de stadsranden? Werk liever aan goed openbaar vervoer en compacte, gezonde steden in het groen, zegt Jorrit Nuijens van Groenlinks Amsterdam in reactie op minister Kajsa Ollongren."
Startbijeenkomst
De startbijeenkomst gisteravond over de toekomst van de omgeving van de Gaasperplas werd goed bezocht. Ik schat dat toch meer dan tweehonderd mensen aanwezig waren, en dat terwijl elders ook nog andere bijeenkomsten gehouden werden over buurtzaken. Dit was een goede start. Er wordt nog een meedenkgroep en een klankbordgroep samengesteld uit belangstellende burgers. En iedereen kan altijd nog zienswijzen indienen via Gaasperplas@amsterdam.nl. Vooral doen. Want er is gisteren niet gesproken over evenementen. En we kunnen ervan uitgaan dat de festivals wel degelijk meespelen in de plannen van GGA en het stadsdeel. Om te beginnen de entree van het park. Wij hoeven geen nieuw ontwerp. Het bestaande park moet opgeknapt worden, en de paden verbeterd (maar niet verbreed!) nadat ze door Amsterdam Open Air kapot zijn gereden. Het zou mooi zijn als ook een aantal onderdelen van de Floriade weer in ere hersteld zouden worden waardoor het park weer aantrekkelijk wordt.
In de inleiding werden geen plannen bekend gemaakt. Die zijn er heus wel, dus die zullen t.z.t. aan een kritisch onderzoek onderworpen worden. Wij mogen meedenken, maar dat betekent wel volgens portefeuillehouder Bottse dat de gemeente hierover een besluit zal nemen. Dat is volgens mij wel wat voorbarig. De gemeente gaat wel over het geld dat in GGA gestoken wordt. Maar het is de provincie die gaat over het NNN, NatuurNetwerk Nederland en het is de PRV, de provinciale ruimtelijke verordening die bepaalt wat mag en niet mag. De natuur en biodiversiteit blijven voorop staan en in het huidige kader zijn evenementen niet toegestaan. De omgevingsvergunningen die eerdere jaren zijn verleend waren in feite illegaal. De Raad van State zal oordelen over de rechtmatigheid van de verleende omgevingsvergunningen. De gemeente en het stadsdeel kunnen wel van alles willen maar er zijn grenzen.
Pas in de zomer van dit jaar worden de ontwerpen gepresenteerd. Nou, ik denk dat die al klaar liggen, al een paar jaar zelfs. Want wat zien wij op een aantal geprojecteerde beelden? De plannen van het bestuur van Zuidoost en GGA. Vooral verontrustend is het rondje Gaasperplas (dat er in feite al is; er is geen enkele behoefte aan een nieuwe weg dwars door het natuurgebied dat aan de zuidoever al smal genoeg is en niet verder vernietigd mag worden door de uitdunning waar GGA nu jammer genoeg al een paar jaar mee bezig is. De verdrassing daar is een teken aan de wand.
Men wil de hoofdentree ‘verbeteren’. Verbeteren voor wat? Voor meer evenementen? We hebben nu een heel mooie entree van het park vanaf het metrostation, met prachtige leibomen, bijzondere bomen, glooiende weiden, monumentale bomen en kiosken, allemaal overgebleven en netjes onderhouden na de Floriade van 1982. Dat gaat we toch niet wegdoen voor een brede aanvoerroute voor festivals! En als even verder het park in een strandje komt, dan wil men natuurlijk extra parkeerplekken, net als bij Ballorig. En dan zou een mooi stuk park weer naar de filistijnen gaan. Het Gaasperpark is een vrij klein park. Men noemt het een stadspark, maar dat is een term zonder enige juridische status. Het hele park behoort tot het NatuurNetwerk Nederland en is dus een natuurgebied. Dat is de juiste benaming.
We hebben gezien hoe het Diemerbos door de festivals de grond in gestampt is, waardoor Staatsbosbeheer heeft besloten om festivals daar te verbieden. Als er meer en grotere festivals plaatsvinden in het Gaasperpark dan staat ons park ook op de nominatie om de vernietiging in te gaan. Bovendien zal door de drie grote festivals die men dit jaar plant, Amsterdam Open Air, begin juni, Fiesta Macumba eind juli en Reggae Lake eind augustus, het park van mei tot september afgesloten of ongeschikt zijn voor recreatie. Twee weken op- en afbouw voor elk festival, plus de voorbereidende werkzaamheden als vertidraineren die verplicht zijn om de bodem geschikt te maken en de grond te draineren en te beluchten, dan zitten we op een maand voor elk festival. De gemeente had in de voorwaarden voor festivals gesteld dat er na elk festival een rustperiode voor het park ingelast moet worden van minimaal zes tot acht weken. Aan deze voorwaarde wordt dus helemaal niet voldaan. Men doet maar wat en gaat door met het afwaarderen van het park. Het bestuur en GGA noemen het natuurlijk ‘opwaarderen’. Dat opwaarderen houdt in het park geschikt maken voor festivals. Daar valt ook het ‘verbeteren’ van de entree onder.
Al een hele tijd horen we de roep van het bestuur om een strandje. Dat zal waarschijnlijk ingericht worden langs de oever van de eerste speelweide vanaf de ingang van het park. En is GGA niet al bezig geweest met het rooien van alle begroeiing langs deze oever? We zullen later wel horen wat daar aan de hand is. Bovendien wil men nog steeds een ‘stedelijke functie toevoegen’ langs de oever van de plas ergens midden in het park. Daarmee bedoelt men waarschijnlijk weer horeca, een restaurant of zo. Maar dat is volkomen uitgesloten. Er mag niet gebouwd worden in het Gaasperpark, het is en blijft een natuurgebied. Stedelijke functies horen in de stad thuis, niet in de natuur. Er zijn genoeg ‘stedelijke functies’ rondom het park. Er is hotel Campanile, er is het Planetarium en aan de andere kant Langerlust, waar gelegenheid is om iets te drinken en te eten. Er hoeft geen concurrentie bij te komen.
Een ander ongewenste ontwikkeling zijn de zichtlijnen, te verwezenlijken door het kappen van bomen en rooien van struiken zodat je een vergezicht krijgt dat van het park een doorkijkpark maakt. Bijzonder saai dus. En slecht voor de natuur en de biodiversiteit, want fauna en flora hebben (net als mensen) beschutting nodig. Op de plas staat er meestal wind en dat is niet gunstig voor fauna en flora en ook niet voor de recreatie. Zichtlijnen zijn zo’n onzinnige hobby van de laatste lichting schandlaparchtitecten (zoals het Bijlmerpark, nu Nelson Mandelapark om zeep is geholpen door zo’n schandlaparchitect, voor heel veel geld).
Er is dus nog werk aan de winkel.