Inspraak over geluid en locatieprofielen

Inspraak nieuw geluidsbeleid

De inspraakperiode voor het nieuwe geluidbeleid voor Amsterdamse evenementen loopt van 19 juli tot en met 22 september 2017.

Indienen van een inspraakreactie kan op de volgende manieren

  • Schriftelijk: stuur uw reactie naar Burgemeester en Wethouders van Amsterdam, Postbus 2003, 1000 CA Amsterdam, onder vermelding van  'Inspraakreactie nieuw geluidbeleid voor Amsterdamse evenementen'. De inspraakbrief moet door u ondertekend zijn en ten minste uw naam, adres en woonplaats bevatten.
  • Of reageren via het online formulier.

Het nieuwe geluidbeleid voor evenementen in Amsterdam, beleidsregel en locatieprofielen, ligt ook vanaf 24 juli ter inzage bij alle Stadsloketten."

Na de geluidsbesprekingen van een aantal bewonersorganisaties en verenigingen, waaronder de Stichting Natuurbescherming ZO, met de burgemeester en ambtenaren van het evenementenbureau werden de raadsleden kortgeleden voorzien van de nieuwe plannen van B&W. U kunt daar vanzelfsprekend een zienswijze over insturen, en bij uw stadsdeelbestuur en de gemeente, uw eigen visie hierop geven. Inspraak kan ook, tot 22 september. In de laatste bestuursvergadering op locatie van stadsdeel Zuidoost in Holendrecht zei mevr. Dalgliesh dat dat tot uiterlijk 5 september kon. Misschien slaat dat op de inspraak in Zuidoost, waarna het advies naar de gemeente gaat waar het besproken zal worden en vastgesteld en waar ook nog inspraak mogelijk is.

De locatieprofielen voor de evenementenlocaties moeten nog vastgelegd worden en de hoop is dat stadsdeel Zuidoost deze keer de inspraak niet zal saboteren zoals dat eerder gebeurde. Een paar maanden geleden werd mij door een ambtenaar van Zuidoost gevraagd om tijdens een bestuursvergadering op locatie (Reigersbos) een presentatie te maken van max. 8 minuten. Dat heb ik netjes gedaan. De presentatie werd vooraf ingeleverd. Op de uitnodiging stond deze presentatie nog vermeld met 5 minuten. Op de avond zelf ging het helemaal mis. De laptop die beschikbaar stond flitste de beelden met een snelheid van 10 per seconde op het scherm. Na drie minuten werd de microfoon uit mijn handen gerukt. Alle sprekers die voor evenementen waren of zelf organisatoren, kregen alle tijd. Na het officiële gedeelte werd nog een uur aan de bar gehangen. Maar ik kreeg geen tijd voor mijn presentatie. Ja, zo gaat dat in Zuidoost, nergens anders! Maar u kunt de presentatie hier nog zien.

Wijkcentrum d’Oude Stadt: "Burgemeester en Wethouders hebben het “nieuwe” geluidsevenementenbeleid vrijgegeven voor inspraak. U kunt uw zienswijze indienen tot en met 22 september 2017. U heeft dus alle tijd om de stukken te bestuderen (zie onderaan de bijlagen).

Het uitgangspunt van B en W is dat evenementen bij de stad horen, maar dat er een betere balans moet worden gevonden tussen enerzijds veilige en feestelijke evenementen en anderzijds minder overlast. Voor alle muziekevenementen geldt voortaan de “strengere” basisnorm van maximaal 85 dB(C) op de gevel van woningen. Feitelijk is die 85 dB(C) een salomonsoordeel. De bewoners willen maximaal 80 dB(C) op de gevel en de ondernemers 90 dB(C). Maar bovenal impliceert die C-normering het loslaten van de maximering van de dB(A).

Locatieprofielen
Voor 76 locaties in de stad zijn locatieprofielen opgesteld. Op grond van omgevingsfactoren is bepaald onder welke condities er op deze locaties evenementen kunnen plaatsvinden, hoeveel per jaar, en wat voor soort evenementen.  Veel evenementen vinden plaats in parken (en bij natuurgebied). Voor die parken zijn ook locatieprofielen opgesteld.

Voor 21 locaties is ook een geluidlocatieprofiel opgesteld, maar via een niet transparant/subjectief puntensysteem en daarna volgens dezelfde methode onderverdeeld in vijf categorieën (van meest geschikt tot minst geschikt). Daarbij wordt “rekening” gehouden met de aard van de gevelwering (de hoeveelheid decibellen die door de muren en ramen wordt tegengehouden). Ook dat die geveldemping minder is dan de standaard 20 dB, maar staat dan toch 85 dB(C) op de gevel toe, maar wat minder vaak….. Waarbij er nog eens 10 dB bovenop komt als het stadsbestuur dat behaagt en om de bezoekers te behagen vanwege de belevingswaarde…….

En dan “vergeten” we ook nog alle meettechnische correcties, waardoor het geluid nog harder mag! Is het niet zo dat per locatie zal toch eerst berekend moeten zijn hoeveel geluid aan de bron geproduceerd mag worden, om de gevelnorm te respecteren? In de voorliggende stukken ontbreekt de waarde voor de gevelnorm. In alle locatieadviezen! Onjuist is dat voor spraakverstaanbaarheid geen norm in de profielen is opgenomen. Die norm is 50 dB(A) en is als uitgangspunt erkend. Neeem hem dan ook op. En dan natuurlijk ook in dB(C).

Strenger?
Wat deze coalitie ook over het strengere beleid zegt, moet propaganda zijn. Het hele nieuwe beleid zegt dat Amsterdammers het maar te dulden hebben. Ze worden door dit college niet beschermd tegen de geluidsoverlast. Het strengere zit hem vooral in het feit dat volgens het nieuwe beleid de organisatoren strenger aan een norm gehouden zouden gaan worden, en dat ze met een geluidsplan moeten aantonen hoe ze onder die norm denken te blijven etc. Terwijl voorheen de aanvragers maar raak vroegen (en de gemeente daar heel ver in meeging. Een correctie van een misstand dus).

85 dB(C)? NEE! Niet acceptabel!
Op de nieuwe uitgangspunten valt heel wat af te dingen en doet geen recht aan de uitgangspunten voor het nieuwe geluidsbeleid in Amsterdam. Die zijn:

  1. spraakverstaanbaarheid binnenshuis, de grens van wat onduldbare hinder is, is gelegd in de nota Limburg op bij 50 dB(A) binnen.
  2. het voorkomen van slaapverstoring,
  3. preventie van gehoorschade.

Bijlagen van de gemeente
U kunt op twee beleidsdocumenten een reactie geven:

Extra downloads

Inspraak nieuw geluidsbeleid

De inspraakperiode voor het nieuwe geluidbeleid voor Amsterdamse evenementen loopt van 19 juli tot en met 22 september 2017.

Indienen van een inspraakreactie kan op de volgende manieren

  • Schriftelijk: stuur uw reactie naar Burgemeester en Wethouders van Amsterdam, Postbus 2003, 1000 CA Amsterdam, onder vermelding van 'Inspraakreactie nieuw geluidbeleid voor Amsterdamse evenementen'. De inspraakbrief moet door u ondertekend zijn en ten minste uw naam, adres en woonplaats bevatten.
  • Of reageren via het online formulier.

Het nieuwe geluidbeleid voor evenementen in Amsterdam, beleidsregel en locatieprofielen, ligt ook vanaf 24 juli ter inzage bij alle Stadsloketten."

© Natuurbescherming ZO 2015